Clicky

Veiligheid en vervoer

Veiligheid en vervoer:

Met dank aan Rudy Cracco, politiecommissaris zone Riho ( ex- bestuurslid KSVR - Jeugd)

JONGEREN EN SPORT: HOE ONZE KINDEREN VEILIG SPORT LATEN BELEVEN?
Rudy Cracco - politiecommissaris

Als ouder zijn wij zeer begaan met onze kinderen. Hen sport laten beoefenen zorgt er voor dat zij een gezonde geest kunnen koppelen aan een gezond lichaam. Toch is het ook zeer belangrijk dat wij hen helpen om veilig onderweg te gaan. Daarom hierbij een paar tips om je zoon of dochter veilig van huis naar de sportclub en terug te laten rijden.

1. Met de fiets op weg naar de sportclub.

a. Zorg voor een fiets waarvan alles goed werkt. De veiligheid van je kind kan er van afhangen. Gezien de meeste sporten ook in de winter beoefend worden zorg je ook best voor goed werkende verlichting. Misschien even kort herhalen:

i. TWEE GOED WERKENDE REMMEN:
ze zorgen er voor dat je kind voor iedere hindernis veilig kan stoppen.

ii. EEN GOED WERKENDE BEL DIE TOT OP MINSTENS 20m GOED HOORBAAR IS
zo kan je kind de andere weggebruikers tijdig waarschuwen van zijn komst als iemand b.v. hinderend op het fietspad staat.

iii. EEN WIT (OF GEEL) LICHT VOORAAN EN EEN ROOD LICHT ACHTERAAN:
sedert een paar jaar hoeft dit licht niet meer noodzakelijk op de fiets te staan. Het mag ook op de kleding of een rugzak gedragen worden. Zolang het maar goed zichtbaar is. Een KNIPPEREND licht vestigt nog eens extra de aandacht op je kind (en dat is ook wettelijk toegelaten).

iv. WITTE REFLECTOR VOORAAN EN RODE REFLECTOR ACHTERAAN
zij helpen mee om de fiets duidelijker zichtbaar te maken voor auto’s die achterop komen of die van uit de tegenovergestelde richting komen.

v. ORANJE REFLECTOREN IN DE WIELEN OF WITTE REFLECTERENDE STROKEN OP DE BANDEN:
zij zorgen er voor dat de fiets van uw kind beter zijdelings zichtbaar is bij het dwarsen van een kruispunt of grote wegen.

vi. ORANJE REFLECTOREN IN DE TRAPPERS:
zij zorgen ervoor dat de op- en neergaande beweging van de voeten duidelijk zichtbaar zijn waardoor een auto nog beter weet dat uw kind inderdaad in beweging is met de fiets.

b. Een veilige bagagedrager:
als je kind een sporttas meevoert op de bagagedrager zorg er dan voor dat die voldoende groot is. Op die manier kan de sporttas er veilig op vastgebonden worden zonder risico om er af te vallen. Een wankele sporttas op een bagagedrager die onveilig is kan ervoor zorgen dat je kind onverwachte maneuvers moet doen waardoor het zichzelf in gevaar brengt. Het is dan ook beter om te zorgen voor een goede rugzak (liefst met reflecterende stukken) zodat je kind extra veilig de weg op kan.

c. Fluorescerende kledij:
een goed fluohesje is zeker geen overbodige luxe, ook voor puberende jongeren die naar de sportclub fietsen. Zichtbaarheid in het donker kan van levensbelang zijn. Wil je kind geen fluohesje aan kies dan een jas waarin reflecterende stukken zijn genaaid. Er zijn heel veen modieuze en trendy jassen die veilig zijn en de zichtbaarheid verhogen.

2. Met de auto naar de sportclub:

a. Dragen van veiligheidsgordel:
ALLE inzittenden in een auto moeten ALTIJD hun gordel omdoen, ook voor een zeer korte verplaatsing naar de sportclub. Sta niet toe dat je kind zonder gordel om meerijdt. Daarbij is je eigen voorbeeldgedrag als ouder natuurlijk van bijzonder groot belang. OPGELET: er mogen nooit meer personen in een auto plaats nemen dan er gordels voorzien zijn. Dus als je met je kind naar de sportclub rijdt kan je nog hoogstens DRIE kinderen extra meenemen in een gewone personenwagen en VIJF in een volumewagen of SUV (op voorwaarde dat die met extra plaatsen uitgerust zijn natuurlijk).

b. Kleine sportertjes rijden mee in de auto:
Als ouder kan je jou inzetten voor de club door andere kinderen met jou te laten meerijden in de auto. Dat kan zowel gewoon de verplaatsing zijn van thuis naar de club als bij een wedstrijd op verplaatsing. Vergeet daarbij zeker niet om de volgende regels na te leven.

c. Jonge sporters van minder dan 18 jaar:
De bestuurder en de passagiers van auto’s die aan het verkeer deelnemen, moeten de veiligheidsgordel dragen, op de plaatsen die ermee zijn uitgerust. Kinderen van minder dan 18 jaar en kleiner dan 135 cm moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem.

d. Toevallige, korte verplaatsingen:
in dat geval betaat een afwijking van de verplichting om de kinderen op een verhoogkussen te plaatsen. LET OP: verplaatsingen naar wedstrijden thuis of op verplaatsing die in de regel wekelijks gebeuren zijn zeker geen toevallige verplaatsingen meer. Een wedstrijd op verplaatsing voor kleine voetballertjes, basketters of andere jeugdploegen zijn (meestal) ook geen korte verplaatsingen meer waar je van die uitzondering kan genieten.

e. BOETES EN STRAFFEN:
De politie kan niet alleen voor jou een boete uitschrijven wegens het niet dragen van de gordel (€ 50) maar ook voor ieder minderjarig kind ben jij verantwoordelijk. Dus VIER jeugdspelertjes zonder gordel of verhoogkussen kunnen voor jou de rekening zeer hoog laten oplopen. niet alleen een confrontatie met de politie kan jou zuur opbreken. Bij een ongeval waarbij inzittenden in de auto gewond zijn door het ongeval kan de verzekeringsmaatschappij de terugvordering instelt tegen de bestuurder omdat deze een onverantwoord risico heeft genomen door kinderen onbeveiligd plaats te laten nemen in zijn voertuig.

VEILIG SPORTEN IS NIET ALLEEN VEILIGE SPORTKLEDIJ EN BESCHERMSTUKKEN MAAR OOK VEILIG HEEN EN TERUG RIJDEN NAAR DE CLUB.